پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 114822
حضور حماسي زنان در عرصه هاي مختلف
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 701

 

يادداشت پايگاه خبري تحليلي پيرغار؛

 

زنان‏ در طول تاريخ تنها مولّد و زاينده مردان و پرورش دهنده جسم آنان نبوده ‏اند،بلكه الهام بخش مردان در جوانب مختلف زندگي آنان بوده‏ اند. نقش زنان در همه ابعاد چه زمينه سياسي"چه زمينه اجتماعي و چه در زمينه هاي اقتصادي متعدد زندگي بشر قابل تامل و بررسي است به طوري که نظرات متعددي پيرامون اين بحث به چشم مي خورد.

- در اين بين بعضي قائل به حضور و مشارکت زنان به طور آزادانه و بدون قيد و بند در جامعه شده اند که اين امر در جوامع به اصطلاح پيشرفته به خوبي آشکار است البته پيامدها و آسيبهاي اين نوع نگاه هم به خوبي مشهود مي باشد اين در حالي است که آيات و روايات ما به کلي با اين نظريه مخالفند.

-و همچنين بعضي مشارکت زنان را در اين عرصه مستلزم رعايت جايگاه و حفظ شان و منزلت زن مي دانند .

-قول ديگري که در اين بحث قابل تامل است قول کساني است که حضور زنان را در جامعه به کلي رد مي کنند کتاب اينان با توجه به آيه شريفه «الرجال قوامون علي النساء...» بيان مي دارند «زناني که در خانه نسبت به شوي خود اختيار ندارند، چگونه مي توانند براي جامعه تعيين تکليف کنند» افرادي که چنين بينشي دارند، در تاريخ، مرد داراي صلابت، شدت، استواري قدم، مزاج قوي، قدرت تعقل، تفکر، احساسات قوي و متناسب است. اما زن با بنيان ظريف و ارکان لطيف و احساسات تند و عاطفه اي در نقطه مقابل قرار دارد که نمي تواند در امور اجتماعي پايه به پايه مرد باشد. تفاوت در برخي از تکاليف مانند (جهاد، حجاب، نماز جماعت و نماز ميت) به دليل برداشتن کارهاي سنگين از دوش زن مي تواند دليلي براي فقدان شرکت آنها در اجتماع باشد.

-قول ديگري که مطرح است حضور زنان در جامعه با رعايت شان و منزلت زنان را موثر ميداند علامه شهيد مطهري در رابطه باحضور زنان در اجتماع نقش زنان را در ادوار گذشته چنين بيان مي دارد .

زنان از نظر نقش تاريخى، دوره‏هاى مختلفي را طى كرده‏ اند.

در برخى دوره‏ها و براساس برخى طرز تفكرها دخالت مستقيم زن در ساختن تاريخ منفى است. در اين دوره‏ها زن جز در اندرون خانه كارى ندارد و نمى‏تواند داشته باشد و صرفاً يك كالاى اندرونى است. به همين دليل در چنين شرايطى هيچيك از استعدادهاى انسانى‏اش يعنى تفكر، آگاهى، بيدارى، آزادگى، اراده و اختيار و انتخاب، هنر و خلاقيت و ابداع و حتى عبادت و سلوك عارفانه الى اللَّه رشد لازم را طى نمى‏كند. در اين گونه جوامع در حكم يك وسيله و ابزار زندگى خانوادگى است، يك «شى‏ء» است و به حكم اينكه محيط زندگى زن محدود است به درون خانواده و در بازار به اصطلاح آزاد دسترسى به او ميسر نيست، براى مرد عزيز و گرانبهاست. از اين رو زن در چنين دوره‏ها و چنين محيطها يك «شى‏ء گرانبها» است مانند هر شى‏ء نفيس و گرانبهاى ديگر از قبيل برليان و الماس و غيره. در اين گونه دوره‏ها تاريخ طبعاً «مذكر» است، زنان نقش مستقيم و محسوس و ملموس در ساختن تاريخ ندارند. اگر ما به تاريخ گذشته پيش از نيم قرن اخير خودمان برويم عيناً همين وضع را مى‏ بينيم، مى‏ بينيم زن وجود دارد اما به صورت يك «شى‏ء عزيز و نفيس و گرانبها» و معمولًا بى‏ دخالت در تاريخ و حوادث تاريخى.

در برخى جوامع زن خانه را رها كرده و وارد اجتماع شده است، در شئون علمى، هنرى، فكرى، سياسى شريك مرد شده است و به صورت «شخص» درآمده است، اما نظر به اينكه مدار خويش را به كلى رها كرده و حريم را به كنار زده و خود را رايگان در دسترس مرد قرار داده و در اماكن عمومى، حضور و آمادگى خود را اعلام داشته است، ارزش و بهاى خود را از دست داده است.

اسلام با همه توجهى كه به خاطر شكسته شدن حصار عفاف دارد، همان‏طور كه روش اين آئين پاك خدايى است كه يك آئين معتدل و متعادل است و از هر افراط و تفريطى به دور است و امتش را «امت وسط» مى‏خواند، از جنبه‏هاى ديگر غافل نمى‏ شود.

زنان‏ را تا حدودى كه منجر به فساد نشود از شركت در اجتماع وسياست نهى نمى‏ كند.

در روز فتح مکه، پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله در کوه صفا از مردان بيعت گرفت. که زنان براي بيعت شرفياب شدند، اين آيه شريفه بر رسول خدا نازل شد و آن حضرت را به گرفتن بيعت از بانوان سفارش فرمود و شروط و کيفيت آن را بيان داشت.

«يا ايها النبي اذا جاءک المؤمنات يبايعنک علي ان لا يشرکن بالله شيئا و ... فبايعهن ...»

«اي پيامبر، هنگامي که زنان نزد تو آيند و با تو بيعت کنند که چيزي را شريک خدا قرار ندهند و ... با آنان بيعت کن».

اين آيه يکي از آيات مهم در رابطه با حضور زنان در نظام سياسي به شمار مي رود.

از مجموع روايات هم استفاده مى‏ شود كه براى زنان رواست كه براى مجالس عزا يا براى انجام حقوق مردم‏ يا تشييع جنازه بيرون روند و در اين مجامع شركت كنند، همچنان كه فاطمه عليها السلام و همچنين زنان ائمه اطهار در مثل اين موارد شركت‏ مى‏ كرده‏ اند.

اسلام در عين اينكه به زنان اجازه شركت در مساجد را مى‏دهد دستور مى‏دهد به صورت مختلط نباشد، محل ها از يكديگر جدا باشد. مى‏ گويند پيغمبر اكرم (ص) در زمان حيات خويش اشاره كرد كه در ورودى زنان به مسجد از در ورودى مردان مجزا باشد.

اسلام به خطرات ناشى از روابط كاملًا آگاه است. نهايت مراقبت را در برخوردهاى زنان و مردان اجنبى دارد. تا حدودى كه منجر به گناه و معصيت نشوند طرفدار دور نگه داشتن زنان از مردان است.

در ايران حضور پررنگ زنان در بعد از انقلاب درفضاي سياسي به خوبي نشان دهنده عمق توجه و نگاه جمهوري اسلامي به حضور فعال زنان در عرصه هاي مختلف سياسي و اجتماعي بوده است حضور زنان در قبل و بعد از شکل گيري انقلاب "در هشت سال دفاع مقدس " و صدها مورد ديگر توجه زنان اين مرز و بوم را به مسائل سياسي براي ما روشن مي سازد.

جامعه انساني از دو جنس زن و مرد تشکيل شده است . زنان نيمي از جمعيت انساني جامعه راتشکيل مي دهند . اگر نقش و جايگاه انساني را بعنوان اساس و محور توسعه اعم از سياسي و اجتماعي پذيرفته باشيم ، منطقاً بايد نقش وجايگاه زن را نيز به عنوان نيمي از جمعيت انساني جامعه پذيرا باشيم .

با نگاههي گذرا به نقش زنان در دهه هاي گذشته چه در مناسبات سياسي اعم از انتخابات و راهپيمايي ها و ... و چه در زمينه هاي ديگر اجتماعي به خوبي شاهد درک صحيح و بينش روز افزون زنان در جامعه خواهيم بود.

امروزه جايگاه زن دربحث توسعه سياسي بعنوان بحثي اساسي مطرح شده لذا چگونه ممکن است زنان از بينش کافي براي حضور و خلق يک حماسه آن هم در مهم ترين عرصه يعني انتخابات مطلع نباشند در حالي که آمار و ارقام، حضور زنان را در انتخابات ادوار گذشته به خوبي نشان مي دهد زنان شرکت فعالي در اين عرصه داشتند.

حضور حماسي زنان در عرصه هاي مختلف به خوبي بيانگر حضور آنان دراين انتخابات خواهد بود آن هم در سالي که به فرموده مقام معظم رهبري سال حماسه سياسي نامگذاري شده است مسلماً زنان ولايت مدار ايران اسلامي با حضور پر شور خود در اين انتخابات حماسه جديدي را خلق خواهند کرد

درباره اين مسئله موارد مختلفى رامى‏توان مثال زد . يكى اين كه نقش زنان‏ در به ثمر رسيدن جمهورى اسلامى و در واقع نقش زنان‏ در انقلاب اسلامى ايران كه منتهى به جمهورى اسلامى مى‏شود از موارد مثال زدني نقش زنان نه تنها در ايران بلکه در جهان مي باشد. اتفاقاً يكى از جنبه‏هاى جالب و حيرت‏انگيز انقلاب اسلامى ايران كه مى‏دانيد انقلابى است كه معيارهاى جامعه‏شناسان را در هم ريخته و معادلات آنها را به‏هم زده است همين است. چون زنان نه فقط شركت مستقيم شان مؤثر بود، بلكه تأثير شركت غيرمستقيم شان يعنى تأثيرى كه روى شوهران، فرزندان، پدران و برادران شان داشتند از تأثير مستقيم خودشان كمتر نبود و اين خود يك مسئله فوق‏ العاده است.

شهيد مطهري در اين باره مي نويسد :

مرد الهام گير از زن است و اگر در يك جريان اجتماعى زنها هماهنگى نداشته باشند، از تأثير مرد هم فوق‏ العاده مى ‏كاهند و بر عكس اگر زنها نقش موافق و احساسات موافق داشته باشند نيروى مردها را هم چند برابر مى‏ كنند؛ يعنى نه تنها ترمزى براى مردها نمى‏شوند، نيروى محركى هم براى مردها به شمار مى‏روند، و اين مطلب در اين نهضت فوق العاده مشهود بود.

البته اين علاوه بر نقش مستقيم فوق‏ العاده و خارق‏ العاده ‏اى است كه خانم ها در اين قضايا داشتند و آن، شركت شان در تظاهرات و راهپيمايي ها، آن هم با حفظ ميزان ها و معيارهاى اسلامى و با شعارهاى اسلامى، و از اينها بالاتر جلو گلوله ‏ها رفتن است كه در روز 17 شهريور در ميدان شهدا آن طور كه معمولا نقل مى‏كنند و فيلمها نشان مى‏دهد، زنها بيشتر از مردها شهيد دادند و اين زنها بودند كه در ميدان شهدا نشستند و مورد رگبار ظالمانه دشمن‏ قرار گرفتند و چقدر زن در آنجا شهيد شد! و اين فاجعه 17 شهريور نقطه عطف عجيبى در اين انقلاب اسلامى بود. بعد از اين تيرباران عجيب مردم، كه بيش از هزار نفر به شهادت رسيدند و تا سه هزار شهيد هم گفته‏اند و فكر مى‏ كردند كه ديگر انقلاب را خواباندند همان طور كه در 15 خرداد مشاهده كرديد، يعنى بعد از فاجعه 17 شهريور كه از نظر كشتار از فاجعه 15 خرداد مهمتر بود گفته شد كه فرماندار نظامى وقت تهران رفت پيش شاه و گفت: قربان! تا 25 سال ديگر خيالتان راحت باشد. ولى از فرداى آن روز دومرتبه قضيه شروع شد. اگر زنها شركت نمى‏ داشتند، مطمئناً از فرداى آن روز هر زنى دست بچه يا شوهر خودش را مى‏ گرفت و مى‏ گفت ديگر نمى‏ گذارم ازخانه بيرون بروى. ولى از فرداى آن روز بيشتر تشويق و ترغيب كردند و اين فاجعه نه تنها وقفه‏ اى ايجاد نكرد و چوب لاى چرخ انقلاب نگذاشت، بلكه حركت موتور انقلاب را شديدتر و تندتر كرد.

استفاده از تمام ظرفيت رسانه اي اعم از شنيداري ديداري تصويري براي آگاه سازي و رشد علمي زنان و درک صحيح از بايد ها و نبايدهايي که در دين مطرح شده است در آگاه تر کردند آنان نقش بسزاي دارد.

دشمن به خوبي به نقش موثر زنان در انقلاب چه قبل و چه بعد از آن آگاه است لذا با تمام ابزار خود سعي دارد تا چهره واقعي يک زن مسلمان ارزشي را به يک ابزار براي سوءاستفاده از آنان مورد استفاده قرار دهند.

ملت ايران آموخته اند که هر گاه دشمن بر کم يا بي رنگ کردن موضوعي اسرار ورزيد ان مسئله موجب آزار و خار چشم آنان است لذا بر زنان مومن و آگاه ايران اسلامي است تا با آگاهي و بصيرت بر مواضع حق خود تا پيروزي نهايي و نااميدي کامل دشمن پيوسته پا فشاري کرده و از سنگرهاي دفاع از انقلاب عظيم اسلامي، پررونق تر از هميشه پاسداري کنند .

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html